„Szemérmetlen szépség” és gondtalan életöröm

Írta: Márkagyár 2011.11.11. 12:33

Fernand Léger, francia festőt bemutató film néhány kockáján látni, amint a festő salátát készít nagy precizitással. Majd azt mondja: „A húsleves főzéshez is érteni kell”. Így megkóstolja húslevesét és továbblép. „De ugyebár, a csirkesütéshez is érteni kell”. És kihúzza azt a sütőből. Végül festés közben látni, mintegy a (konyha)művészetek folytatásként. „Mert ugye a festőművészethez is érteni kell”. Valami ilyesmit érezhet az ember, ha Nizza utcáit járja. Egymást kiegészítve működik történelem, építészet, gazdaság, kultúra. Mert tudják, mindenhez érteni kell egy kicsit. Így válik az élvezetek gyűjtőhelyévé. Művészeti kráterré, mely a lehetőségek hadát ontja magából.


A Francia Riviéra - Côte d’Azur- évszázadok óta kedvelt üdülőhely. A Földközi-tenger partja mentén az Angyal-öbölbe simuló Nizza minden porcikájával a luxust, az eleganciát tükrözi. Jachtkikötői, impozáns luxusszállodái, elegáns palotái, játékkaszinói oly természetesen tündökölnek a különös fényekben úszó városban. Pasztell színeivel, pálmafáival, kikötőivel az itáliai partok hangulatát idézi. Nem véletlenül. Nizza csak 1860 óta tartozik Franciaországhoz, azelőtt Itáliai város volt. De már ekkor felfedezte magának a felsőosztály. Így fejlődhetett a francia Riviéra kiemelkedő városává. A város címere először VIII. Amadeus levelein tűnt fel 1430-ban. Egy vörös sast ábrázol fehér háttér előtt, mely 3 hegyen áll. A címer az évek során nem sokat változott, bár korona került a sas fejére. A sas szimbólum és a piros fehér színkombináció a Savoy házra utal, mint ahogy a három hegy is Savoy-t jelképezi. Akkoriban ugyanis a Savoy dinasztia uralta Nizza környékét.
A hegyek által ölelt öböl, enyhe, napos időjárásnak köszönhetően minden évszakban tökéletes hely a kikapcsolódásra. E különös mikroklímájának köszönhetően hamar az angol nemesség közkedvelt üdülő övezetévé vált. Így jöhetett létre angol adományokból, a turizmus szempontjából igen sikeres tengerparti körút, vagyis a Promenade des Anglais. Az Angol-sétányt nyomban fogatok, hintók, bárók és királynők népesítettek be, és hamar vonzóvá vált az orosz nemesség számára is. A krími pezsgő rendületlenül fodrozódott a poharak oldalán. Pezsgőpukkanást ma is hallhatunk, akár a délelőtti órákban is. Az elit megőrizte magának ezt a gyöngyszemet. Mindössze a 4 lábúakat váltották fel a 4 kerekű luxusautók. A sétányról közelíthetjük meg a város leghíresebb szállodáját, a Negrescót.  „A pompa, fényűzés és tobzódás lakául" létrehozott épület 1913-ban nyitotta meg kapuit. A város éke a Colin du château, ami az óváros és a kikötő között található "kastélypark", lélegzetelállító panorámával a városra. Ez a középpáholya Nizzának, ahonnan gyakorlatilag 360o-os panorámában csodálhatjuk a tájat. Élvezetek gyűjtőtégelyévé vált Nizza, mely 4 millió turistát vonz évente.

Nizza látképe (kép forrás: http://szallashelyek-utazas.info/nizza/)


 

Tökéletes megközelíthetőség
Turistacsalogató lehet a könnyű elérhetőség és kiváló közlekedés. A városvezetés nem szűnő aktivitással tesz évről évre az élhető, autómentes környezetért. Gyakorlatilag bárhova eljuthatunk tömegközlekedéssel, mely az egész régiót behálózza. Egy buszjeggyel 75 perc utazással végigjárható a város, mindössze 1 Euróért. Nizzában egy villamoshálózatot is kiépítettek 2007-ben, mely 370 millió euróba került, s ezzel akkor az egyik legnagyobb infrastrukturális beruházássá vált Európában. Ezzel több, mint 1200 munkahelyet teremtettek. Saját nemzetközi repülőtérrel (Nice- Côte d’Azur) rendelkezik a város, mely 54 légitársasággal, 30 országba induló, több mint 100 járattal szolgálja az utasokat. Ez egyben a második legnagyobb forgalmat lebonyolító reptér Párizs után. Vonattal az SNCF pályaudvarról gyakorlatilag minden nagyváros elérhető.
Az orosz jelenlét további erősödést igazolván, közel 100 év után tavaly újra indult egy luxusvonat Moszkvából Nizzába. A különleges szerelvény egyelőre 53 óra alatt teszi meg az utat, átszelve Fehéroroszországot, Lengyelországot, Ausztriát, Olaszországot. A társaság a későbbiekben 36 órára szeretné szűkíteni a menetidőt.

A luxusvonat (kép forrás: http://www.luxorium.hu/News/2010/10/Moszkva_Nizza_luxusvonat)


Mindez persze nem olcsó mulatság. Egy luxusosztályra szóló jegy ára 1050 Euró, és mindez egy útra. De cserében az utazófülke zuhanyzókabint is tartalmaz, illetve az ételeket helyben szolgálják fel. Az első osztályú jegy ára 459, a másodosztályra szólóé 306 Euró. A 12 szerelvényből álló kocsik hetente egyszer közlekednek. Az ár senkit ne tévesszen meg, az első útra 90%-ban elkeltek a jegyek.
A város tengerjáró hajók fontos kikötője, illetve a Korzikára induló kompjáratok központja. Természetesen, ha mindenáron az autót választjuk, az A8-as autópályán minden európai főváros célba vehető. A magas színvonalú közlekedés fejlődése nem áll meg. „A francia közlekedési miniszter bejelentette: 590 millió eurós keretösszeg áll rendelkezésre az idei év közösségi közlekedési fejlesztéseire. A hangsúlyt elsősorban a könnyűvasúti projektekre helyezték, a súlypontokat pedig a környezettudatosság, utasvonzó képesség, elővárosi kapcsolatok javítása valamint a helyi gazdaságra gyakorolt hatás alapján állapították meg. Összesen 31 városi kötöttpályás beruházást támogatnak 11 településen, közte 152 kilométernyi új villamos vonal kiépítését is.” A nizzai kettes villamos 54 millió eurót kap. A városban 2030-ig négy vonalból álló, 36 kilométeres villamoshálózatot szeretnének kiépíteni.
Nem mehetünk el szó nélkül a Velo bleu-k, azaz a kölcsönözhető nyilvános biciklik mellett sem, amiket a Communauté Urbaine tett lehetővé. A kerékpárok mellett az elektronikus autók is megjelentek, melyek ugyanezen szisztéma szerint működnek. Ezzel kommunikálják a modernitást, a fenntartható fejlődés melletti elkötelezettséget, a város lakhatóbbá tételét, tehát egy nagyon dinamikus városvezetést. A biciklikkel a sportolást is népszerűsítik, valamint az egységes imázs építésért is felelősek, hiszen ezek a biciklik olyan kékek, mint a tenger, az ég, vagy a sétányon a székek. Ezen szisztémával működő kerékpár kölcsönzők már léteznek például Bécsben, illetve Párizsban. Bevezetését tervezik Budapesten, emellett vizsgálják a lehetőségeket Nizza testvérvárosában Szegeden is.

Velo bleu (forrás: http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:V%C3%A9lo_bleu_nice.jpg)


 

A turisták örömére létrehozták a „Nice Riviera Pass” kártyát, mely lehetővé teszi a helyi panoráma busz korlátlan használatát, ingyenes múzeumlátogatásokat a legfontosabb múzeumokba és Nizza idegenforgalmi helyeire, valamint számos kedvezményt biztosít igényesen kiválogatott éttermek, üzletek, szabadidőközpontok széles tárházában. A kártyák érvényességi ideje is kiválasztható. 24, 48 vagy 72 órás kártyák között válogathatunk. Emellett létezik egy megyei szinten használható, és Monaco-ban is érvényes tömegközlekedési bérlet, a Carte d'Azur.

Pálmák és füvesített pályák Nizza villamoshálózatán


Fűszerkavalkád, virágszirmok, autentikus receptek
Az Újváros több száz szállodájával, luxusával kápráztat el minket, míg az Óváros piacaival, történelmi kincsivel. Legszebb színfoltja novembertől áprilisig az Európa-szerte híressé vált virágpiac, ahol árad a mimóza illat. Nizza a kulináris élvezetek fellegvára. Tengernyi fűszer varázsa késztet minket szájtátásra, melybe azonnal kínálnak is egy ínyenc falatot. Előnyben részesítik a helyi élelmiszereket és pompás kreációk születnek. Gasztronómiájában is tükrözi az életörömöt, az élvezetek habzsolását. Érdemes engedni a csábításnak, az ismeretlen ízvilágnak. Legyőzvén a megszokottat, különleges élményben lehet részünk. A legismertebb specialitás a Nizzai saláta vagyis a Salade nicoise. A pan-bagnat – vagy szó szerint pain mouillé – nizzai saláta, két szelet fokhagymával bedörzsölt és olívaolajjal átitatott kenyér között. A pissaladière olívabogyóval és szardellával díszített hagymatorta, nizzai dialektusban pissala. A tourte de blettes nem más, mint két réteg tészta között egy édes töltelék, amelynek összetevői mangold, fenyőmag és a pastis nevű likőrbe áztatott mazsola, a nizzai édességek közül a legmeglepőbb. A socca egy nagy, csicseriborsólisztből készült lepény, amelyet forrón és jól megborsozva kell fogyasztani. És ez csak néhány a számos különlegességből.

Pissaladière

 

Az édesszájúaknak is tartogat meglepetéseket. Az 1974-ben az óvárosban nyílt Florian édességbolt egész évben ingyenes, 5 nyelvű idegenvezetéssel várja a látogatókat. A gyümölcsök és virágok párosításából a legkülönfélébb édességek születnek. A téli időszakban megfigyelhetik, hogy készítenek a déligyümölcsökből lekvárt, hogy kandíroznak és születnek a csokis csodák. Februártól augusztusig pedig a virágszirmokból (ibolya, rózsa, jázmin, illatos verbéna) készítenek ínycsiklandó, cukrozott virágszirom édességeket. A hűsítő édességek világhírű boltja pedig a Fenocchio, mely szintén az óvárosban található. 1966-ban alapították és azóta is a Fenocchio család vezeti. Nem tévedés, 94 különböző fenséges ízt kóstolhatunk meg, 59 tejszínes fagylaltot és 35-féle szorbetet. A nagy klasszikus fagylalt ízek mellett számos izgalmas csábításnak is érdemes engednünk. Ilyen a kakukkfű, rebarbara, ibolya, rózsa, paradicsom, kaktusz, bazsalikom, vagy épp a levendula.

Főszerepben a Földközi-tenger Királya, vagyis egy polip
A tehetősebb, fényűző életet élők mellett, mindig jelent volt a középosztály is a városban, a szerényebben élő művészek és alkotók. Különösen kedveltté vált a vidék számos festő körében. Így adhat Nizza ma otthont például a Matisse és Chagall múzeumoknak. A „Művészeti városban” minden péntek este vezetett látogatásra akad lehetőség angol és francia nyelven. Az 1-es villamos vonalán végig vonuló műalkotások 14 nemzetközileg elimsert művész munkája, melyek valóságos szabadtéri kortárs múzeumot képeznek. Olyan idegenvezetők kísérik a tárlatot, akik személyesen találkoztak a művészekkel, és alkalmuk adódott a műalkotásokról faggatni őket.
Nizza legjelentősebb téli programja, melyet az idén rendeztek meg 127. alkalommal február 18. és március 8. között, a Nizzai Karnevál. A karnevál minden évben egy megadott témakör köré épül, főszereplője ezúttal a Földközi-tenger Királya, vagyis egy polip volt. Több, mint két hétig virágba borul a Promenade des Anglais, és a város ünnepi lázban égett. 20 különböző egyedi kocsival és 1000 zenésszel (akik a világ különböző pontjairól érkeznek) biztosítják a fergeteges hangulatot. Az eseményen több, mint 1 200 000 látogatót fogadnak évről évre. Látványos és minőségi program, mely méltán kap helyet a világ leghíresebb karneváljai között.

Nizzai Karnevál (kép forrása: http://zoldter.hu/esemenyek/20100208_nizzai_karneval_a_kornyezetvedelem_jegyeb.aspx)


„Nice marathon, yes we cannes”
A frappáns fenti idézet a 2010-es Nizza-Cannes maraton szlogenjéül szolgált. De fussunk messzebb az időben. Az 1930 évek Nizzáját megörökítette egy francia némafilm, a Nizzáról jut eszembe (À propos de Nice). A személyes élményeken alapuló dokumentumfilmet Jean Vigo készítette, aki betegsége miatt tartózkodott a városban. 1955-ben forgatta Grace Kelly utolsó munkáját Alfred Hitchcock-kal. A Nizza tetői felett című amerikai filmet többek között Nizzában forgatták, és a rendező maga is feltűnik a buszon Cary Grant mellett. A város beceneve Nice la Belle, ami azt jelenti,"Szép", a szép - ez egyben a város nem hivatalos himnusza- Szép, melyet Menica Rondelly írt 1912-ben. Nizza minden szegmensében megtalálható egy kis kuriózum. Ott fészkelnek a megkülönböztető jegyek. Nem csendben, nem meglapulva. Kihívóan, bátran él történelmével, fényűzésével. És mindezt megfűszerezi egy nagy adag életörömmel, életigenléssel. Pozitivizmusa, optimizmusa lendületet ad. Profizmusa cselekvésre késztet. Nietzsche „szemérmetlen szépség”-e jól teszi, hogy szemérmetlen, hiszen így válik a Côte d’Azur Dívájává.

 

Páder Petra

 

Források:

www.iho.hu/~ihohu/index.php

europailatnivalok.blogspot.com/2010/02/10-ok-amiert-erdemes-nizzaba-menni.html

www.turizmusonline.hu/kozlekedes/cikk/moszkva_nizza_luxusexpressz___ujra_a_palyan

hu.wikipedia.org/wiki/Nizz%C3%A1r%C3%B3l_jut_eszembe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr273370485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása