Épül a Mádi presztízs (település)márka

Írta: Márkagyár 2011.11.27. 12:24

Tokaj-Hegyalja, a világörökség hazai kincse
Figyelmünket mostanában egyre inkább érdemes Észak-Magyarország felé irányítani. Csalogat, hívogat a környék, hogy részesei legyünk egyre pezsgőbb mindennapjainak. Egy dinamikusan fejlődő település került a figyelem központjába. Amit ma ád nekünk Mád, az több, mint egy kistelepülés. Hagyomány, lehetőség és minőség ötvözete. A rendkívüli talaj kedvez a boroknak, a lenyűgöző táj a szemünknek, kiváló éttermei a gyomrunknak, és mindez egyben a lelkünknek is felüdülés.

Tokaj-Hegyalja borvidéke


Mielőtt rátérünk Mádra, nézzük meg kicsit a környéket, a festői szépségű Tokaj Hegyalját: Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékéről nevezetes. A vidék szellemi és gazdasági központja Tokaj és Sátoraljaújhely. Tokaj-Hegyalja neve az itt termő minőségi borok (aszú, szamorodni) révén lett világszerte ismert. Különleges értékét a rendkívüli adottságú termőtáj, valamint a borok érlelésére használt, egyedi mikroklímájú pincék adják.
A Tokaji borvidék 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította. Ez kötelezettségekkel is járt: a bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. A kultúrtáj hűen mutatja be az ebben a régióban meghonosodott, és Magyarország más tájaitól eltérő bortermelés és borkészítés történelmi hagyományait.

Tokaj-Hegyalja a világörökség részeként


A jellegzetes szőlőbirtokok, falvak és kisvárosok mélyen fekvő, ősi borpincéiben nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezrede tartó egysége miatt az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaji borvidéket 2002-ben, mint kultúrtájat felvette a Világörökségi Listára.

Mád- Tokaj-Hegyalja szívében
A térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése Mád. A Miskolc közeli település a monda szerint már honfoglaló őseink vezére Árpád is gyönyörködött e táj festői szépségében. Egy hegy tetejéről csodálta a panorámát, majd lenyűgözve így szólt: „Ma ád Isten szerencsét e tájon Ond és Tarcal vezéreknek!” Így született a „ma ád”-ból a Mád, a „szerencsét”-ből a Szerencs, „tájon”-ból a Tállya elnevezés, helységnév. A honfoglalók már ismerték a szőlőt, ahogy betelepedtek, gondoskodtak annak műveléséről.
A pápai tizedlajstromokban Maád és Mad néven említik. Egy másik felvetés szerint azonban a község elnevezése a „Modu” személynévből származik, mely Kiss Lajos nyelvész elképzelései alapján született. (Többen az utóbbit tartják reálisabb leszármazási vonalnak).
A legrégebbi oklevelekben Oppidumként jegyzik, ami mezővárost jelent. Olyan helységet jelöl, amely már elindult a városiasodás útján, de még földesúri hatalom alatt állt.

Mádi hagyományok
Területének nagy részét erdő borítja, mely vadászatra és kirándulásra kiválóan alkalmas. A Mádot körülölelő panoráma párját ritkító. Borászati és pincekultúrája világhírű. A római katolikus templom és plébánia, a református templom, a zsinagóga és több műemléképület idegenforgalmi látványosság.
Mád község két végét "alvég"-nek és "felvég"-nek nevezték. Ezek az elnevezések még ma is élnek. Az utcaképet 70-80 évvel ezelőtt is sok olyan házacska díszítette; amely az 1760-1880-ig terjedő időszak építészeti stílusát képviselte. Ezek a magyaros, tornácos házak kőből épültek. Többnyire a mádi Ősz-hegyi- illetve a subái bányából származtak a könnyen faragható terméskövek.

Mád-a hagyományok erejével


Ezekből a tornácos épületekből ma már sajnos sokkal kevesebbet találhatunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Míg az előbb említett épületek minden díszítéstől mentesek voltak, addig a főutcán sétálva ma is gyönyörködhetünk a kőrámás ablakokban, kőrámás kapukban. Ezek a kőrámák többnyire copf stílusban készültek. A házak beosztása általános volt. Középen állt a pitvar, az utca felé eső szoba az "elsőház", a másik a "hátsóház", a kamra és a borház után az istálló állt a sorban. A padló csak döngölt, tapasztott volt. Ekkoriban pince még nem volt a házak alatt. A már akkor is vagyont, megélhetést biztosító bort különálló pincékben tárolták. Több főúri család pincéje bejáratát faragott kövekkel díszítette, néhány kőbe vésett főúri címer ma is őrzi emléküket.
Hagyományos viselete is volt a mádiaknak. A bokáig érő ráncolt, sötét szoknya, kordován csizma és a fehér fodros fejkötő az asszonyok viselete volt. A férfiak fekete zsinórozott, posztó nadrágot, csizmát viseltek, hosszú gubával, majd később rövid rokk-kal, alatta lajbival és fekete kalappal. Egy szólás is ránk maradt ebből az időből: "Gubában légy kánikulában is!"

Borok, borászok
Ha már Tokaj-Hegyaljáról, Mádról, a hagyományokról és a térség kiemelkedő termőterületeiről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a kiváló, díjnyertes borászok és pincészetek mellett sem.
Az egyik leghíresebb borász család, a Szepsy család gyökereiben hordozza a minőséget. Ahogy a szőlő gyökerei mélyen a földbe nyúlnak, úgy nyúlik vissza a Szepsy családfa gyökere is a XVI. századra. A család az egyik legrégebbi borász família Tokaj-hegyalján.  Szepsy István 1971-ben kezdte meg az önálló gazdálkodást, melynek központja ‘75-től Mád lett. Idősebb Szepsy István halálától (1970) 1989-ig kellett várni az újabb Szepsy címkés borra. Ma a birtok 63 hektár, melyből 46 hektár a művelt terület. A birtok és a termékszerkezet 2008 őszén véglegesedett és elkezdődött egy új minőségi szint megfogalmazása. Megfogalmazódott egy eredetvédelmi stratégia, melynek része a területek felmérése, megismerése, majd ezek rendszerbe való osztályozása. Megszületett a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, melynek célja az egyesület tagjai által termelt borok minőségének biztosítása, az egyesület által megalkotott szigorú és következetes követelményrendszer folytán a mádi borok eredetvédelmének megteremtése, a táj adottságainak védelme, és ahogy az elnök, Szepsy István fogalmaz, hogy a mádi bort, mint önálló fogalmat megteremtse. Mindezt a világ tudtára hozni és kivívni a borok számára a megfelelő pozíciót. A Mádi Minőség- és Eredetvédelmi Rendszer háromszintű. Elsőbe a községi, másodikba a történelmi dűlőkből, harmadikba a szőlőkből származó borok tartoznak.

Szepsy István-borász


Szepsy István segítségére van a kiváló minőségű termőföld, melyen az egykori vulkanikus tevékenységek hagytak egyedi lenyomatot. A tudás öröksége. Az, hogy ismeri a természet adottságait és szeszélyeit. Használja, de nem kihasználja a természetet, és minőséget illetően nem vállal kompromisszumot. Megállás nélkül folyik a termékfejlesztés. Az elmúlt évtizedekben felfedezésre került az aszú, ezt követték a kései szüretek, majd jött a 2000-es év, és megjelentek a nagytestű száraz fehér borok. Szepsy nevéhez köthető például a száraz furmint létrehozása.

ifj. Szepsy István-a családi hagyományok őrzője


A folyamat nem áll meg. A szőlő, bor és természetszeretet tovább öröklődött. Ifjabb Szepsy István személyében egy lelkiismeretes, megfontolt, komoly borász vezeti a Szent Tamás Pincészetet, mely természetesen tagja a Mádi körnek. Az első igazi évjárat a 2009-es volt, s máris vannak a pincészetnek büszkeségei. Méltón viszi tovább a Szepsy nevet, és közösen őrzik mindazt, ami egyedivé, különlegessé teszi a helyi borokat és indítják el Mádot egy sikeres és minőségi úton.

Szent Tamás pincészet
„Számunkra Mád a világ közepe. Úgy gondoljuk, hogy a mádi dűlők a világ legjobb termőterületei közé tartoznak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlészettel és borászattal. Úgy gondoljuk, az a feladatunk, hogy természet adta kivételes lehetőségeknek megpróbáljunk megfelelni, és évről évre a termőterület adottságainak megfelelő borokat mutassunk fel.”

 A mádi dűlők


A pince egy tipikus tokaji pince, ami a falu keleti részén nyúlik a Nyulászó hegy gyomrába. Nagyon jól látni a pince bizonyos pontjain azt a zeolit felhalmozódást, ami a Nyulászót a legrangosabb tokaji dűlők közé emelte. Egyébként ennek a talajszerkezetnek köszönhetően a pinceüreget boltozni kellett riolittufával, amit kőporral és helyben oltott mésszel erősítettek, több, mint 200 évvel ezelőtt.

 A borospince


A pincészetet fiatal kora ellenére máris egy lapon említhetjük többek között az Árvay családi pincészettel, ugyanis a borszakértők számára ismert és elismert nevek mellett, mint már korábban említettük, a Szent Tamás is a Mádi kör tagja. A Vinagora Magyarország legnagyobb, és egyetlen akkreditált borversenyén, 501 borminta, Magyarországgal együtt 19 országból érkezett borok közül idén, ezen a méltán híres versenyen a Szent Tamás pincészet 2009-es évjáratú 3909 Tokaji Furmint édes aranyérmet szerzett. Ezzel a helyezéssel megalapozta helyét az ország nívós borai világában. A jelenleg 15 hektár összterületű, 3 településen elhelyezkedő dűlők mindegyike első osztályú, és hosszú múltra tekint vissza, így ezzel a kiváló összetétellel Tokaj legizgalmasabb uradalma is lehet. „Ezzel a birtokösszetétellel és -mérettel csak a magas minőséget és egyediséget képviselő borok készítése lehet a cél!” – állítja ifj. Szepsy István.

3909-Mád irányítószámával ellátott díjnyertes bor

 

Mádi látnivalók
Aki Mádra látogat, látnivalókban sem szenved hiányt. Egyik, a turisták által leglátogatottabb hely a XVIII. század végén épült a copfstílusú zsinagóga. Belső térkialakítása lengyelországi hagyományokat követ. A nemrég kívülről és belülről is felújított templomban a falakat bibliai szövegű kartusok díszítik, valamint egy márványtábla, ami a II. világháború idején elhurcolt 336 mádi zsidó emlékét őrzi. Az imaterem előterében kis helytörténeti kiállítást találunk. Az egész világon mindössze néhány zsinagóga maradt meg ebből a korból, és közöttük a mádi talán a legszebb. Szerepel a Világ legszebb 100 zsinagógája című, Amerikában megjelentetett könyvben is. A műemléki helyreállítást Europa Nostra- díjjal jutalmazták. A zsinagóga mellett megmaradt az egykori rabbiház és jesiva tornácos épület is, valamint a falu határában található a zsidótemető, Hegyalja legnagyobb zsidótemetője.

A mádi Zsinagóga

 

Említésre méltó Mád egyik leggazdagabb földbirtokos családjának késő barokk stílusú lakóháza, a Máriássy-Ház a XVIII. század derekán épült, ablakait kosaras vasrács díszíti.
Figyelmet érdemel még II. Rákóczi Ferenc sógora családjának 1755-ben építet háza, az Aspremont Kuria. A barokk eredetű épületet a XIX-XX. században jelentősen átalakították, kovácsoltvas kapuja eklektikus stílusban épült.

A Máriássy-Ház Mádon


Az évszázadok során sok zsidó élt Mádon. Közülük eggyel esett meg az eset, amiből a dolgavégezetlen megtérő emberre alkalmazott mondás ered: ott van ahol a mádi zsidó. Történt ugyanis, hogy ez a bizonyos borkereskedő felpakolta a szekérre a hordókat, felült a bakra, elindult úti célja felé, de közben elnyomta a buzgóság. Az irányítás nélkül maradt okos lovak szépen folytatták útjukat, majd hazatértek: hazavitték a bort is, a gazdát is. Így a mádi zsidó megjárta az utat,de annyit végzett, mintha el se indult volna.

Mád a világhálón
Mindig érdekes megvizsgálni a google keresési találatainak az első oldalát. Hiszen aki nem ismeri a települést sokszor ez alapján fog képet kapni arról.
Mád nevére keresve a google első tíz találata között elsőként a település hivatalos honlapja jelenik meg. A honlapon megtudhatjuk a település rövid történetét, olvashatunk az önkormányzat működéséről, találhatunk szálláshelyeket, illetve szebbnél-szebb képekkel kalauzolják el a látogatót a település rejtekeibe.
Mád címere ötvözi a történelmet és hagyományokat. Megjelenik rajta a szőlő és a bor, melyek a település profiljába illenek, valamint a vallásosság, mely történelme során végig elkísérte Mádot.

A település címere

 

Második találatként a wikipedia jelenik meg, melyből azt is megtudhatjuk, hogy 1904-ben bevezették az áramot a településre, 1909-ben érte el a vasút Mádot, 2004-ben fejeződött be a zsinagóga teljes restaurálása, 2005-ben pedig félmilliárdos kárral járó árvíz sújtotta a települést.
Az első találatok között tűnik fel a Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont valamint az Erzsébetvendégház honlapja. Az első tíz találatba verekedte magát két pincészet, a Demetervin és a Törökpincészet, valamint a település focicsapatának hivatalos oldala is.
A google automatikus kiegészítései a Mád szóra: szállás, szállások, térkép, bortó, szüreti napok, 3909, mádi kúria hotel, valéria vendégház.

Mád-találatok a google images-ben


A google képtalálatai között a zsinagóga és a szőlőhegyek megjelenései a hangsúlyosak.
A facebookon, napjaink legnépszerűbb közösségi oldalán is megjelenik a település, illetve néhány szolgáltatása. Az Első Mádi Borház 2011. szeptemberi indulása óta 121 rajongóval rendelkezik, heti 2-3 bejegyzéssel tartják lázban az oldal olvasóit. A Gusteau Kulináris Élményműhelynek 256 rajongója van, íncsiklandó képekkel, és heti 2-3 bejegyzéssel nyújtanak kulináris élvezeteket.

Termékek és szolgáltatások Mádon és vonzáskörzetében
Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodájaként az Andrássy Rezidencia Wine & Spa***** szálloda kiemelkedően magas minőségi színvonalon kínálja a wellness, spa és gasztronómia legjavát. Tarcalon, gyönyörű rusztikus környezetben az Andrássy család patináns egykori rezidenciáján. Ezenkívül kiváló helyszín rendezvények és konferenciák lebonyolítására is. A patinás 17. századi épület különleges milliőt, klasszikusan elegáns, ötcsillagos környezetet és modern technikai felszereltséget kínál azoknak, akik igazán egyedi és igényes rendezvényt kívánnak tartani.

 Az Andrássy Rezidencia udvarképe


Az 1700-as években barokk stílusban épült meg Andrássy Kúria főúri udvarház. Az 1753-as összeírás szerint Gróf Károlyi Ferenc úr kúriája lett. Az Andrássyak tulajdonába az 1830-as években került, azután átépítették. Andrássy György majd örököse, Andrássy Dénes volt a tulajdonosa. Az ő családjuk és leszármazottaik lakták a II. világháborút követő államosításokig.

 A Rezidencia fürdő része

 

A következő étteremnél és étlapjánál már csak a neve érdekesebb: Anyukám Mondta Étterem, Encsen.


Magukról a következőket írják honlapukon: „A kemencés ügyek alap témák, mint egy jazz nótában az alaptéma, lehet rá jókat improvizálni, zöldséggel, hússal, hallal stb. Az ételek karaktere anyukám mondtás, anyukám mondta, hogy így kell csinálni, a húslevesbe a betétet, anyukám pedig olyan, mint a kiskegyed, vagy mint az öreg Küsmödi unokája a kis bice-bóca, sohasem téved. A kenyér annyira házi, mint a csigának a saját háza, este gyúrjuk, reggel sütjük, délben frissen tálaljuk. A dessszertek szintén háziasak, háziasan magyarok és háziasan olaszok. Anyukám mondta. Mamma ha detto fra l'altro.”

Egy igazi anyukám mondta különlegesség


Fontos megjegyezni, hogy kínálatuk összes terméke manufakturális-természetes alapanyagokból készül. Az itallapon pedig természetesen a térség híres, díjnyertes boraiból szemezgethetünk.

Észak- Kelet Magyarország egyetlen gourmet étterme, a Gusteau Kulináris Élményműhely Tokaj-hegyalja szívében, Mádon rejtőzik. Eme különleges ízlabor, melynek konyhája francia alapokon nyugszik, de nem zárja ki a hagyományos magyar ételeket sem, elegánsan tárja elénk a régió ízvilágát. Egy hely, ahol a borhoz főznek. Világszínvonalú borok inspirálják a séfet, Horváth Gábort, aki Harmath Csaba gasztronómiai szakértővel karöltve kreálja a havonta változó étlapot. Számos kísérlet, sütés, főzés, rendületlen kóstolás folyamán elevenedik meg egy-egy étel. Itt született meg például egy helyi édesség, vagyis a Mádili, melyet a 3909 elnevezésű 2009-es Tokaji Furmint ihletett.

 A Mádi Udvarház bejárata

 

Festői környezet, minőségi alapanyagok, őszinte ízek, fenséges összhang jellemzi a Mádi Udvarház éttermét. Minden évszakban különleges programokkal találkozhatunk. Ilyen a húsvétváró hét, halloween party borkopogtatással, s ha kívánjuk, akár egész malacot is levágnak a kedvünkért.

Exkluzív környezet a Gusteau-ban


A Kulináris Élményműhely szolgáltatásai között megtalálhatóak a borebédek, borvacsorák, a borkóstolók, a bortúrák és igény szerint pálinkakóstolók is. A Mádi Udvarházban a tájra jellemző legjobb borokat kínálják, ami lehetőség is a kiválasztott borászoknak, borászatoknak arra, hogy bemutassák boraikat. Mádon és környékén rendszeresen szerveznek pincelátogatást a vendégek által kiválasztott pincészetekhez, mely esemény megkoronázásaként borvacsorával zárják a napot. Havi rendszerességgel Borvacsorákat és Boresteket rendeznek. A borvacsora során válogatott borokhoz 6 fogásos ételsort alkot séfünk, mely minden alkalommal egyedi és csodálatosan emeli ki a borok karakterét. Borest havonta kerül megrendezésre, melyen a fellépő művészek mellett magas színvonalú borkóstolót rendeznek. Az étterem állandó nyitva tartással rendelkezik, így aki arra jár azt barátsággal, válogatott kínálatú étel- és itallappal várják.

Igazi kulináris élmény

 

A Mád tábla szomszédságában, a település első házaként fogad minket az Első Mádi Borház, mely 2011. szeptembere óta a község „kapuja”. Egyben információs pontként is szolgál a Mádra látogatók számára. Visszafogott, a környezetbe simuló épület, ahova betérve az elegancia és a minőség fogad minket. Tapas bar jelleget ölt a hely. Kóstolgathatunk itt sonka különlegességeket, kedvünkre alakíthatjuk ciabattánkat, miközben a falon sorakoznak a Mádi Kör tagjainak borkülönlegességei három kiváló borász munkájának gyümölcsével kiegészülve.

 

Ez az első olyan intézmény, amely igyekszik összefogni és méltó környezetben bemutatni a mádi borászok munkájának a lényegét, a hitet a mádi dűlők különleges fekvéseiben, a zeolitos talajban, a szigorú terméskorlátozásban, kemény munkában és baráti összefogásban. 13 mádi körtag és további 3 kiváló borász munkájának gyümölcsét kóstolhatják az idelátogatók, a borok mellé gondosan felvágott sonkák és sajtkülönlegességek kíséretében.

Páder Petra, Illés Viola, Farkas Anita, Faltusz Viktória

Források:

andrassyrezidencia.hu/
www.anyukammondta.hu/index2.html
gusteaumuhely.com/
www.elsomadiborhaz.hu/ 
www.mad.info.hu/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr73414967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása