Futballstratégák: Orbán és Csányi

Írta: Márkagyár 2011.03.05. 18:49

A Márkagyár tapasztalatai az MLSZ Fórumon II.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 110 éves évfordulójának alkalmából fórumot szervezett a Papp Lászó Sportarénába a hazai labdarúgás megmentéséért és felvirágozatásáért. Az egész napos eseményen a labdarúgás társadalmi és üzleti kérdései kerültek napirendre, délelőtt négy szekcióban tartottak előadásokat a meghívott vendégek (társadalmi bázis, társadalmi kapcsolódások, feltételrendszer és fenntarthatóság, labdarúgás és üzlet), délután pedig kerekasztal beszélgetések keretében adtak áttekintést a továbblépés területeiről, irányairól.

Az esemény talán a vártnál is nagyobb sikert aratott, közel 1400-an regisztráltak a fórumra, a legtöbben természetesen Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor MLSZ elnök és a spanyol küldöttség, Fernando Hierro és Ginés Meléndez beszédére, előadására voltak kíváncsiak.

Orbán Viktor ígérete: Közös erőfeszítéssel kell rendet tenni a magyar futballban

„Az elmúlt évek következtében az ország gödörbe került, amelyből csak együtt, összefogással tudunk kilépni. Az idei év a megújulás éve, de nemcsak politikai értelemben, hanem a gazdaság, a kultúra és a sport szempontjából is."

 

A miniszterelnök azt mondta, a kormány az egészségmegőrzés szempontjából tekint a sportra, s hozzátette, „szégyen, hogy Magyarország az utolsó helyen áll abban a rangsorban, amely az Európai Unió egyes tagállamaiban a rendszeres testmozgást végzők százalékos arányát mutatja. Az egészségmegőrzés legbiztosabb módja a rendszeres testmozgás, s a kormány innen közelít a focihoz” – tette hozzá a miniszterelnök.

„Nálunk a lakosság 1,3-1,5 százaléka igazolt futballista, miközben az uniós átlag ennek kétszerese, a labdarúgásban sikeres országoknál pedig 10-15 százalék”. Orbán végezetül azt mondta, korábbi ígéretét betartva a rend és a biztonság érdekében a Parlament azonnal életbe lépteti a szükséges törvényeket, amint ezek előkészítése megtörtént, biztosítja a pénzügyi fedezetet, az utánpótlás-nevelést pedig állami feladatnak tekinti.

Csányi Sándor-az MLSZ elnöke, Fernando Hierro-Spanyol Labdarúgó Szövetség Sportigazgatója, Orbán Viktor-Miniszterelnök

 

Csányi Sándor: 238,7 milliárd forint kerül a magyar futballba 2020-ig

„Jelenleg a magyar futballban sem a pályán, sem azon kívül nincs profizmus – fogalmazott az MLSZ első embere. – A március elején nyilvánosságra kerülő stratégiai terv vázlatában igyekeztünk minden részletre kiterjedően kidolgozni a javaslatainkat."

Csányi azt mondta, az igazolt játékosok számát szeretnék megduplázni, szélesíteni akarják a magyar labdarúgás tömegbázisát. Valamint kijelentette, hogy „Fontos a klubcsapatok és a válogatott eredményessége, ugyanakkor a sportág népszerűsítésére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk".

Kiemelt célok és eszközök összefoglaló bemutatása-Népszerűség

 

Az MLSZ 2011-2020 stratégiájának legfőbb elemei:

  • 1. Tömegbázis szélesítése: Mindenki a pályára
  • 2. Licensz rendszerek folyamatos továbbfejlesztése
  • 3. Gazdálkodás: átláthatóság, fenntarthatóság, hatékonyság (Adókedvezmények, állami támogatás, növekvő bevételek, kisebb költségek, társasági adókedvezmény.) Valamint a hírek szerint a FIFA be fogja vezetni a pénzügyi fair play-t, hogy csak annyit költhessenek a klubok, amennyit legálisan el tudnak érni.
  • 4. Infrastrukturális háttér biztosítása: több száz új pálya építése, 3-4 nagyvárosi stadion UEFA szintű rekonstrukciója, felépítése. (További elemei: lakóhelyi pályák, iskolaudvari pálya program, biztonságos stadionok)
  • 5. Szakember képzés: minőségi képzéssel a nagyobb szakértelemért (edzői és játékvezető képzés javítása)
  • 6. Utánpótlás nevelés: Bozsik program újjáélesztése, 8-9 akadémiával asz ország lefedése.
  • 7. Grassroots: minden, ami labda, és nem profi. (Amatőr foci, női foci, gyermek foci, futsal, old boys, fogyatékosok támogatása)
  • 8. Sport egészségügy: Legmodernebb technológiák és a legfelkészültebb sportegészségügyi szakemberek.
  • 9. Népszerűség-élményt nyújtani, marketing fogások alkalmazása, jól kommunikálni, internet kiaknázása, biztonság, családi program. A foci legyen szórakozás!
  • 10. Társadalmi funkció: A foci-nemzet, az összetartozás tudat és büszkeség erősítése.
  • 11. Minőségi labdarúgás: Javulás az eredményesség terén is. Cél, hogy 2017-re a válogatott a világranglista harmincadik helye környékére jusson.

 


Források:

www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/csanyi-2387-milliard-forint-kerul-a-magyar-futballba-2020-ig-2066612/

www.labdarugasforuma.hu/

www.mlsz.hu

 

Faltusz Viktória

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr602713262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása