Hogyan kerüljük el az öngólt a Facebookon

Írta: Márkagyár 2011.02.09. 21:21
Lassan mindennapi rutinként használjuk a Facebookot, ám sokan néha elfeledkeznek arról, hogy mit lehet és - a saját érdekükben - mit nem ajánlatos közzétenni ezen a közösségi oldalon. Míg egy átlagember a „helytelen” használata során csupán pár száz ismerőse előtt hozza magát kínos helyzetbe, addig az ismert emberek akár több millió rajongó előtt is "megéghetnek". Mint tudjuk ebben az esetben a sajtó is hamar rátalálhat ezekre a pikáns információkra. Hazánk és a nagyvilág focistái is  belekóstoltak már a meggondolatlanságuk miatt elszenvedett kellemetlen szituációkba. Gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor feldúlt futballisták indulatosan bírálják a játékvezetőket, vagy amikor a tervezett összeállítást kikotyogják és ezzel a tervezett taktikáról is sok minden kiderülhet. A Márkagyár összeállított néhány tippet, amelyet sorvezetőként használhatnak a klubok is és a labdarúgók is. Nincs mese, ma már a facebook jelenlétet is szabályozniuk kell azoknak, akik igazán profik szeretnének lenni. Profi klub - profi facebook jelenlét és tartalom.
     
       1.       Az első és legfontosabb, hogy a focista is ember!
A futballistának is vannak barátai, akikkel bizalmasabb módon szeretné tartani a kapcsolatot. Ezért célszerű külön egy személyes profilt és külön egy rajongói oldalt létrehozni. A személyes profilon csak igazi barátokkal szabad kapcsolatot tartani, ismeretlenek előtt le kell tiltani minden adatot, a képeket és az üzenőfalat. A rajongókkal pedig külön az ő részükre létrehozott oldalon lehet érintkezni, ezzel elkerülve a kisebb-nagyobb bakikat.
      2.       Nem csak a mennyiség, hanem a minőségi tartalom is fontos!
Amellett, hogy a folyamatos kapcsolattartás elengedhetetlen, oda kell figyelni, hogy milyen tartalmat osztunk meg. Az oldalunkat nem csak a rajongóik látogatják, hanem a pletykára váró sajtó is. Ha óvatlanok vagyunk, könnyen a címlapra kerülhetünk egy-egy kényelmetlen tartalommal. Ne feledjük: minél jobban játszunk, annál érdekesebbek leszünk a nyilvánosságnak!
      3.       Érdemes néha azonban személyes információkat is megosztani!
Ki kell használni a Facebook imázsépítő mivoltát is. Személyes, ám mégsem túl intim bejegyzésekkel emberközelibbé, szimpatikusabbá tehetjük magunkat és ezzel a csapatunkat is.
      4.       Ha mégis rossz információ kerül napvilágra, a felelősséget vállalni kell!
Azzal, ha nem reagálunk a rosszhírekre, megpróbáljuk eltussolni őket, csak feszültséget és pletykát generálunk. A felelősséget fel kell vállalni, hiszen mégis csak mi tettük közzé azt a bejegyzést vagy hozzászólást. Akár szimpatikusabbá és szerethetőbbé is válhatunk, ha elismerjük, hogy hibáztunk.
      5.       Ne cenzúrázzunk!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a bántó, támadó megjegyzéseket és hozzászólásokat törlik, ám ez vissza is üthet. Természetes dolog, hogy a rajongókon kívül ellenlábasaink is vannak, nem kell őket eltávolítani.
      6.       Tartsuk fent az érdeklődést! 
Érdemes gyakran és rendszeresen postolni. Kisebb jelentőségű, mégis érdekes információk megosztása, mint például a sérültek állapota, érdekesebb szabadidős tevékenységek, egy belső felmérés eredménye, jószolgálati szerepvállalás vagy szurkolói ankéton elhangzott érdekességek is fenntartják nem csak a rajongók, de a sajtó érdeklődését is.
    7.       A megosztott fényképek, albumok is sarkalatos pontnak számítanak!
Nem csak a bejegyzések, hanem a képek megosztása is fontos. A kevésbé formális, beállított képek, amik mondjuk edzés közben vagy egy rendezvényen készülnek rokonszenvet alakítanak ki. Lehet időnként az elmúlt sikerekről vagy fontosabb állomásairól a karriernek egy-két érdekességet megosztani. De csak módjával, hiszen a mostani klubunk a legfontosabb!
      8.       Osszunk meg videókat is!
Lehetőség van a videó feltöltésére, amit érdemes is kihasználni. Ezzel nem csak rajongóknak tudunk üzenni, de így akár egy felröppent pletykára is könnyen lehet reagálni, akár egy kisebb sajtótájékoztató is elkerülhető. Rövid vélemények edzés után, ki mit vár a hétvégi bajnoki mérkőzéstől, esetleges jubileumok, érdekességek aktualitásokhoz kapcsolódva.
      9.       Legyünk interaktívak!
Több ezer hozzászólásra képtelenség válaszolni, nem kell névre szólóan mindenkinek visszaírni. Azonban például akár egy rövidke bejegyzésben is  köszönetet lehet mondani a rajongóknak a támogatásukért. Azzal tudunk szimpátiát kelteni, ha időben válaszolunk minden kérdésre és hozzászólásra.
      10.    A Facebook nem feltétlenül igényel olyan sok szabadidőt!
Focistaként kevés szabadideje van az embernek, és azt sem feltétlenül a laptop előtt szeretné tölteni. Megoldás lehet, ha a telefonra letöltjük a Facebook alkalmazást és akár útközben vagy edzések után postolunk egy rövidke bejegyzést. De az is elképzelhető, hogy segítséget is igénybe veszünk hozzátartozónktól vagy leglelkesebb szurkolónktól.
 
 
 

 

Móricz Imola, Faltusz Viktória

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr372650212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása