Körutazás angyalszárnyon

Írta: Márkagyár 2011.12.07. 11:14

„Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.”
(Juhász Gyula – Karácsony felé /részlet/)

„ Bizalmas szívvel járom a világot”… Ugyan csak képzeletben, de mi is bejárjuk, ha nem is a világot, de Európa egy kis szeletét. „Ilyenkor decemberben.” Mert hogy ilyenkor  egy kicsit megbolydul minden. Bár a karácsonyi vásárok ötletének eredete Észak-Európához, Németországhoz köthető, ma már szinte minden nagyváros meglátta benne a lehetőséget. Mindenki egy kicsit magára szabja, ötvözi hagyományaival, értékeivel díszíti, és igyekszik minél több érdeklődőt a térségbe invitálni. Jó alkalom ez egy viszonylag rejtőzködő település figyelemfelkeltésére.
 Sehol nem ízlik annyira a sült gesztenye és a kürtös kalács, mint egy hideg téli estén, karácsonyi zsibongás közepette. A forralt bor is igazán akkor esik jól, mikor átfagyott ujjainkat melengetjük a pohár oldalán, orrunkat csiklandozza a karácsonyt idéző fűszerek illata, és lágy bódultság járja át testünket minden korty után. Hogy miért vonzó egy vásár? Talán a személyessége olyan megkapó. Hogy nem tucat árut, hanem egyedi, sajátkészítésű, hagyományos, ötletes és különleges dolgokat találunk minden árus standjánál. Sokan be is vezetnek minket portékájuk készítésének rejtelmeibe, legyen szó akár édességről, egy kovácsoltvas dísztárgyról, vagy épp szemünk láttára öntött gyertyáról. Nem a polcról pakoljuk némán kosarunkba az árut, hanem akár annak készítőjével is diskurálhatunk az ajándék készítésének hogyanjáról, származásáról, használatáról. Tovább örökíthetjük a hagyományokat. Betlehemes műsorral, lucázással, mikulásokkal elevenednek meg a tradíciók. Nekünk, értünk van minden. Illatok, fények, hangok, élő muzsika, melyek mind hatnak a lelkünkre, érzékszerveinkre. Itt mindenki értéket közvetít, ki-ki a maga módján, maga eszközével, maga hitével. Adni jó. Mindenki ad. A város minden embernek, az árusok nekünk, és mi az árusnak, ez utóbbi tűnik a legköltségesebbnek.

Vásárok portékái (forrás: www.adventbecs.hu/advent_vasar_tortenete.html)


Erfurt, Frankfurt…
A karácsonyi vásárok eredetét Németországhoz kötjük, német hagyomány, így nem mehetünk el két nagyszerű város mellett, melyek csodálatos díszletéül szolgálnak a legrégebbi hagyománnyal rendelkező karácsonyi vásáraiknak. „A legjobb helyen fekszik. Ott kell, hogy álljon egy város.” Jegyezte meg Martin Luther Erfurtról, aki egyben a tornyok városa névvel is felcímkézte Türingia fővárosát. Nem csoda, hiszen 25 plébániatemplom, 15 kolostor és káptalan és 10 kápolna tornya emelkedik az ég felé. Kapocs a föld és az ég között. A Mariendom és a Severikirche együttese Európában egyedülálló. Lenyűgöző a dóm 1497-ben öntött harangja, a „Gloriosa”, amely a világ legnagyobb (11 és fél tonna) szabadon lengő középkori harangja. A templom és a dóm kettőse szolgál hátteréül a város karácsonyi vásárának. Egy vásár, amely az ünnepi díszbe öltözött szív és lélek kézzel fogható kifejezése. Híd ember és ember között, ahogy a város sem szűkölködik hidakban, összesen 142 darab ível át a Gera folyón. Decemberben gyömbéres kalács és sült mandula illat árad a városban. Meseerdő, mézeskalács házikó hívogat kicsiket és nagyokat egyaránt. Gyertyát önthet, süthet-főzhet mindenki. 20 méter magas fát állítanak a téren, amely mellett egy betlehemi életkép elevenedik meg, 14 kézzel faragott, közel életnagyságú fafigurával. És itt foglal helyet egy 12 méter magas 30 figurát rejtő karácsonyi piramis is. Emellett egy 120 méter hosszú utcát képző hídon élvezhetjük a karácsonyi vásárolgatást, hiszen sok kis üzlet, templom, szatócsbolt található rajta, s mint ilyen, Európában a leghosszabb.

Erfurt - A Mariendom és a Severikirche előtti vásár (forrás: www.superillu.de/reisen/Weihnachtsmaerkte_2010_in_Ostdeutschland_1860451.html)


Míg Erfurt karácsonyi vásár hagyománya is több száz évvel ezelőttre vezethető vissza, addig Frankfurté pontosan 1393-ra datálódik. Ezzel a legrégebbi vásárként tartják számon, míg 240 standjával a legnagyobb Németországban. A több, mint 600 éves múlttal rendelkező vásárra közel 3 millióan látogatnak el évente. Magasabb, mint 30 méteres fenyőt állítanak a városháza előtt. Alma és mézbor illata terjed az utcákon. Mivel a városban az almabor adókulcsa alacsonyabb, ez a legolcsóbb ital, amit fellelhetünk. Ami még a kulináris különlegességeket illeti, a marcipántésztából készült sütemény, a Brenten mindig nagy népszerűségnek örvend. Hasonló finomság Goethe kedvenc édessége, a Bethmännchen, ami mandulával díszített marcipános ínyencség. De érdemes megkóstolni a Quetschemännchen-eket, vagyis a dióból, szilvából és mazsolából összeállított különböző figurákat. És hogy, hogy lehet egy vásáron keresztül megismertetni az adott várost az odalátogatókkal? Ahogy a Frankfurtiak teszik. Minden nap tematikus túrákat szerveznek. A vásári túrákhoz csatlakozók információkat szerezhetnek a vásár és a város történetéről.


Egy városka, ahol mindig karácsony van
Nem más, mint a németországi Rothenburg ob der Tauber. Egy hely, ahol a történelem és kultúra ötvöződik az élénk és modern élettel. „Vendégszerető és nyitott a világra – a vendégek így ismernek minket.” – Vallja a polgármester. Varázslatos hely, ahol múltbéli környezet tárul elénk nap, mint nap. Sehol nem hagyott a történelem ennyi középkori kincset épen, mint itt. Mágnesként vonzza a turistákat a világ minden tájáról, hiszen tökéletes mintája egy középkori német településnek. Szinte az egész város megmaradt. XIII. századbeli városfal öleli körül 33 bástyával, régi utak, ódon utcák, jellegzetes színes házikók repítik vissza időben az idelátogatót. Ez már önmagában felkelti az érdeklődést. De ennél többet nyújt a város. Itt található ugyanis Käthe Wohlfahrt karácsonyi faluja.

Käthe Wohlfahrt karácsonyi faluja (forrás: www.freestockphotos.es/World_Locations_g30-Christmas_market_village_Rothenburg_Ob_Der_Tauber_Germany_p3951.html)

 

Európa legnagyobb karácsonyi boltja, mely egész évben nyitva áll a vásárlók előtt. 1977-ben alapította a Wohlfahrt család. Múzeum és „szaküzlet”. Tökéletes párosítás. Hiszen ha végigjárjuk, biztosan magával ragad a hangulat, fogságába ejt a csillogás, és garantált, hogy nem megyünk ki üres kézzel az üzletből. Itt a szó szoros értelemben minden kapható. A legapróbb dísztől, az ínyencségeken át, az ünnep minden kelléke megtalálható. A város gastro-különlegessége a Schneeballen, vagyis a hólabdák. A szilvapálinkás tésztát csíkokra vágják, összegöngyölik és egy speciális kanállal olajba mártják. A klasszikus golyócska 8-10 centiméteres és porcukorral hintett. Emellett különböző variációkban is kapható, ilyen például a mogyorós, csokoládés, marcipános változat.

Schneeballen (forrás: www.panoramio.com/photo/18562281)


Advent expressz
A szomszédos Bécs közkedvelt kiránduló hely advent környékén. Különleges úton is elérhetjük célunkat. A MÁV Nosztalgia kft. ugyanis kirándulásra invitálja utasait a bécsi karácsonyi vásárra. Az élményvonat árai nem borsosak, 6490 Ft-ért menettérti jegyet kapunk, az Orfeum kocsiban ráadásul zenés műsorral kedveskednek. Bécs Christkindlmarkt-jai a 18. század óta várják látogatóikat. Bár egyes források szerint az osztrák hagyományok is 6-700 évesek. Különleges karácsonyi hangulat árad a város minden szegletéből. A központi vásár a Rathausplatzon, a bécsi városháza előtt található, amely évente közel 3 millió kül- és belföldi látogatót vonz. A tér és az épület különös fényben pompázik ilyenkor, és ablakaiban adventi kalendáriumot alakítanak ki. A fákról különféle díszek lógnak, mindegyikről más fajta. Világító óriás szívektől kezdve, a villogó csillagokon át, az egyszerű díszekig. A standoknál mindent megtalálunk a csomagolópapírtól a ruházati cikkekig. Miközben málnás, vagy vegyes gyümölcsdarabos puncsot iszogatunk, netán csokoládéba forgatott almát eszünk, élvezhetjük a széles zenei kínálatot és hagyományőrző programokat. Eredetileg Wiener Adventzauber névre hallgatott a vásár, és nem titkolt célja volt a gazdaságélénkítés. A városháza előtti komor teret, káprázatossá varázsolták és Jézuska- műhellyel csalogatták a kicsiket, ahol különféle kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Mindezt a mai napig megőrizték, tavaly például élő rádióműsorban is kipróbálhatták magukat az apróságok.

Bécsi karácsonyi vásár (forrás: utazas-nyaralas.info/blog/utazasi-toplistak/a-leghangulatosabb-karacsonyi-vasarok-europaban-kepekkel/)

 

Tematikus vásár egy régi ismerőssel
A budapesti vásár a Vörösmarty téren kerül megrendezésre minden évben. Idén egy hagyományt szeretnének útjára indítani. Így a város első díszvendége Belgium lett. Ajánlatos felkerekedni és megkóstolni a belga sört és a csokoládé finomságokat. Természetesen a hagyományos magyar konyha is képviselteti magát. Ehetünk káposztát, halat, vagy bejglit is. Az egyedi és nosztalgikus ajándékok mellett, iparművészeti csodák és minőségi ajándékok várják az idelátogatót. Minden nap programok széles tárháza csalogat. Táncházak, népzenei produkciók, kórusok színesítik az adventi készülődést, és ismertetik meg külföldiekkel a magyar hagyományokat. Budapesten is a programok között szerepel a „vásárséta”, ami népi és vallásos elemeket is ötvöző ünnepi szokások eredetén kalauzolja végig a vásár látogatóit. Gerbeaud-ház homlokzata idén is karácsonyi pompába öltözik, és megelevenednek a falak minden este csodálatos fényjáték formájában. A vásár kézműves játszóházában pedig igazi különlegességeket készíthetnek a kicsik, mint például csuhédíszeket, gyékényjátékokat, ablakdíszeket csipkéből. December 5-én a magyar mikulás jött, de 6-án a finn mikulás is ellátogatott a térre.
A magyar néphagyomány szerint Mikulás december 5-én éjjel, vagy másnap hajnalban meglátogatja a gyermekeket, és aki jól viselkedett, az ajándékban részesül. Szent Miklós myrai püspök ihlette a szokást, aki egy szegény ember segítségére sietett. Az apának ugyanis nem volt elég pénze a hozományra, így nem tudta férjhez adni lányait, Miklós azonban az éj leple alatt egy arannyal teli erszényt rejtett az ablakukba. Egyes történetek szerint ezt háromszor ismételte meg, mivel 3 lány volt eladósorban. Az apa Miklós utolsó látogatásakor kileste az adakozót, hogy meghálálja, de a püspök azt felelte, hogy csak Istennek tartoznak köszönettel. Myra városa Törökországban található, ám ezt sokan nem tudják. Az eredeti tradíció szerint a Mikulás a mennyben lakik, az égből figyelte a gyerekeket. Égi segítői az angyalok, földi segítői pedig a krampuszok voltak. Mára azonban elterjedt, hogy a Mikulás Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, és a segítői lassan elmaradnak mellőle. A különleges térség, elég rejtélyes és érdekes ahhoz, hogy egy ilyen fontos személy lakhelyéül szolgáljon. Szép lassan átformálódott a tudat, és Lappföld turizmusa magabiztosan felfelé ívelt. Lappföld területe alig nagyobb Magyarországénál, lakossága mégis mindössze kicsivel több, mint 200.000 fő. Május végétől júniusig 73 napig nem megy le a Nap. Ekkor minden fényben úszik hosszú ideig. Majd novembertől jön az ellenkezője, 51 napig nem kel fel a Nap. Lappföld fővárosától 8 kilométerre található a Mikulásfalu, ahova telente turisták százezrei látogatnak el. Felkereshetik a Mikulás postázó üzemét, ahonnan lappföldi bélyegzővel ellátott lapot is küldhetnek szeretteiknek. Igazi csoda ez egy gyermeknek. Megölelhetik a Mikulást, a manók akár fotót is készítenek a nagy találkozásról. A felnőttek rénszarvas pörkölttel csillapíthatják éhségüket, majd a falutól 2 km-re található Santaparkban élvezheti együtt az egész család az 50 méter mélyen fekvő különleges barlangrendszerként elterülő vidámparkot. A 8 millió dollárból épült komplexum 1000 fő befogadására alkalmas, jégbár, temérdek játék, üzletek, bábszínház várja a kíváncsiskodókat.
Az ügyes marketingesek tehát így varázsolnak egy legendából komoly iparágat. Mi pedig nem haragszunk, hiszen a csodák jelen vannak, ha másképp nem, egy finom korty puncsban, egy mázas édességben, vagy egy kalandos barlangrendszer mélyén. Kellenek a hagyományok, kellenek a mesék, és jó tudni, hogy valaki válaszol a Mikulásnak írt leveleinkre, persze csak ha jó helyre címezzük.

Páder Petra

 

Források:

www.germany.travel/hu/varosok-es-kultura/varosok/erfurt.html
www.origo.hu/utazas/20101122-karacsonyi-vasar-nemetorszag-frankfurt.html
www.mavnosztalgia.hu/hu/menu/242/esemeny/464http://budapest.varosom.hu/programok/kiallitas-vasar/Budapesti-Karacsonyi-Vasar.html
www.hirado.hu/Hirek/2011/11/22/2/Megujult_a_vilaghiru_karacsonyi_vasar__fotok_a.aspx
hu.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1s
fn.hir24.hu/csucsfogyaszto/2008/12/01/renszarvasporkolttel_is_var_telap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr443445114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása