Zene és város, város és zene

Írta: Márkagyár 2011.10.21. 11:59

„Csodálatos is, hogy egy nótáról mi minden jut eszébe egy magyarnak. De még csodálatosabb, hogy egy nótáról minden magyarnak ugyanaz jut eszébe. Nem a szöveg idézi föl ezt bennük, hanem valami sajátos kedélyhullámzás, melyet a hangok és a hozzájuk fűződő régi emlékek indítanak meg, szinte függetlenül a szövegtől…” /Kosztolányi Dezső/
A Márkagyár ezúttal arra volt kíváncsi, hogy a zenének milyen szerepe lehet egy város életében? Milyen imázsépítő hatással bír? Vagy mi történik akkor, amikor a város neve összeforr egy együttes nevével? Mikor melyiknek van nagyobb hatása, vonzereje? A következő néhány példán keresztül megvizsgáltuk a városi szimbólumok/történelem megjelenését a dalszövegekben, videoklipekben, valamint zenés illusztrációkkal elkalauzoljuk az olvasót a régebbi és mai korok zenei világába kicsit más szemszögből nézve.

Mit Miskolc adhatott
Kör közepén, elhagyom a várost, gyere őrült, éjjel érkezem, hűtlen, minden sarkon. Bizonyára mindenkinek ismerősen csengenek az említett sorok. Az EDDA művek egy olyan miskolci zenekar, mely generációkon átívelő, a mai napig mindenki számára élvezhető zenét játszik.
1980-tól fut a zenekar Edda Művek néven. A nevükben a „művek” szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban – az „acélvárosban” – kezdte pályafutását. A lemezeladást nézve Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett. Szinte valamennyi lemezük "bearanyozódott". Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörniük a fővárosi bandák egyeduralmát.

A zenekar és a város logója


Az indulás óta eltelt 35 év alatt 30 aranylemezt, 2 platinaalbumot, 1 gyémántlemezt gyűjtöttek össze, és több mint 5 millió eladott példánnyal dicsekedhetnek Európában. Indulásuk óta töretlenül koncerteznek, és végigfesztiválozzák a nyarakat. A következő nagy, év végi bulijuk épp Pesten lesz, október 29-én a Körcsarnokban.
Dalszövegeik mély tartalommal bírnak, mindig aktuális mondanivalójukkal magával ragadják a hallgatót.
Az egyik legnépszerűbb daluk, az elhagyom a várost, mely szövegében Miskolc, a zenekar „szülőhazája” elevenedik meg. Szinte az ember látja maga előtt, ahogy a városban kóborol.


                 „Egyszer, egy szép napon, tudom, hogy elhagyom A várost, ahol élek.
                 Mindent itt hagyok, mit Miskolc adhatott, Igen, holnap, holnap indulok.
            Talán csak megszokásból indultam tovább, Mereven bámultam a házak ablakát,
               A pályaudvar, már egy megszokott állomás, Az egész egy furcsa látomás.”

A zenekar további népszerűségét mutatja, hogy napjaink legnépszerűbb közösségi portálján, a facebookon a nevükre keresve, több mint 20 különböző találatot mutat, hivatalos oldaluknak 1244 rajongója van, és heti 1-2 bejegyzéssel, képekkel, videókkal, koncertmeghívókkal tartják lázban a közönséget.
Mára már szinte teljesen összeolvadt a város és a zenekar hírneve, ha azt mondjuk Edda, a legtöbb embernek Miskolc jut az eszébe.

Hova visz a hajó?
Győr városának első számú pop együttese vitathatatlanul a TNT. Tagjai a győri Dobrády Ákos és Zuber Krisztián (Inti) gyerekkoruk óta ismerik egymást. A barátságukat megerősítették a közös kézilabdaedzések, zenélések. Inti dobolt, jelenleg kongázik, Ákos zeneiskolában, majd magántanárnál tanult zongorázni, illetve énekelni.
Akkoriban igen kevés riválisa akadt az élő színpadi fellépéseket tekintve az együttesnek. Unplugged albumuk 70.000 értékesített példánnyal dupla platinalemez lett. A Titkos üzenet c. dal az 1997-es év legnagyobb slágerévé vált,s ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az Irigy Hónaljmirigy a paródia lemezét ezzel a dallal reklámozta. 1998-ban átvehették a MAHASZ Arany Zsiráf díját, 2003-ban Artisjus-díjjal jutalmazták őket.


A zenekar mindig is büszke volt győri mivoltára, ahol csak lehetett, elmondták, hogy honnan indultak, és hogy mennyit jelent nekik szülővárosuk. Legutóbb egy hatalmas koncerttel örvendeztették meg a győrieket. A zenekar szívéhez közel álló ETO futballcsapatának családi napján léptek fel, az ETO Parkban. Dobrády Ákos és Inti közel fél évig készülődött - ahogy ők fogalmaztak-, életük egyik legfontosabb napjára.
„Soha nem felejtjük el honnan indultunk. Győr a szülővárosunk, ide kötnek a gyerekkori emlékek , a barátok, a sport és az első zenei élmények. Boldogok vagyunk, hogy a kétórás showt haza tudjuk hozni…”

Sírni tudnék, megannyi szerelmes szív balladája

És ha már Győr, akkor nem mehetünk el a volt Megasztáros Fekete Dávid neve mellett sem, hisz Dávid szintén törzsgyökeres győri. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyik videoklipjét, a „Járok egy Úton” című dalát szülővárosában forgatta. A klipben megjelennek Győr nevezetességei, a Városháza, a Széchenyi tér, a Duna, a történelmi barokk belváros. Emellett a dalszövegben is rengeteg utalást találni a városra:


  „Hajt az élet, itthon élek, nem kell más, (nem kell más)
   Kimondom szívemből, hogy Győr a hazám.
   Járok egy úton, amitől nem félek, (nem félek már)
   Az élet tartogat még sok rejtelmet.
    Nem kell hogy féljek, mert az otthon vár, (otthon vár)
  Én itt élek, ahol a folyók összeérnek.
         Ez a szédítő élmény téged is vár,Gyere énekeld a dalt, és ne félj. (ne félj)”

Ezenfelül Dávidot, hivatalosan Győr arcának is megválasztották, a város hivatalos kampány filmjében, a „Találkozzunk Győrben” Polyák Lillával, Pálinger Katalinnal, Vincze Ottóval és Borkai Zsolt polgármesterrel együtt szerepel.

 

Szóljon a Lord!
1972-ben Szombathelyen alakult meg a Lord nevezetű együttes. A rendkívül lokálpatrióta zenekar mindig is kötődött szülővárosához, 10. és 35. születésnapját is a Szombathelyen ünnepelte. Vida Ferenc alapító tag pedig a Szombathelyi Városházán a zenekar munkásságát elismerő kitüntetést is átvehetett.


A zenekar legnagyobb elismerései: A Lord együttes a 2006. évi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi díját vehette át, ilyen jelentős díjat még nem kapott rockzenekar. 2007-ben a budapesti Wigwam Rock Klub közönségszavazásán a 2006.év koncertje díjat vehették át. Ezenfelül Erős Attila, a Lord alaptó tagja kapta a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát ,,a rockzene területén végzett kiemelkedő, több évtizedes tevékenységéért". A Lord együttes jelenlegi formációjában zenélő tagok közül Erős Attila a zenekarba lépése óta (1979) Szombathelyen él. Az Lord megalakulásának 35. évfordulója alkalmából 2007. december 28-án ,,Rocklevelet" vehettek át az együttes tagjai ,,Szombathely város zenei életében betöltött szerepükért".
Dalszövegeik szintén mély tartalommal bírnak, a hallgatót elkalauzolják a 70’-es 80’-as 90’-es évek munkás városába és a farmeres rockerek világába.


               „Nem félek, amíg élek, várnak a messzeségek, Városok, országút pora.
      Napfényben, zord télben, minden nap, minden éjjel, Vándorlok, nem állok meg soha.”

A vándor, az együttes „himnusza”

 

A királynék városában Mr X uralkodik
Manapság Veszprém vitathatatlanul legnépszerűbb embere, a 2010-es X-Faktor győztese, Vastag Csaba. Bár Budapesten született, egész gyerekkorában Veszprémben élt és tanult, a családja is odavalósi. Karrierje során Rockzenekarok énekese volt. Több európai országban megfordult különböző turnék alkalmával. Szerepelt a Hair című musicalben, Mészáros Árpád Zsolt oldalán került be a színház világába. Szerepelt a Barátok köztben is, közel 2 évig oszlopos tagja volt a RapSzínHáz társulatának, majd a TV2-n futó Popdaráló című műsor egyik vokalistája volt.


Csabának az áttörést egyértelműen az X-Faktor jelentette. Az egész műsor ideje alatt a veszprémiek egy emberként álltak az énekes mögött és támogatták szavazataikkal. A város kézilabda csapata, az MKB Veszprém is Csabát buzdította. Miután megnyerte a tehetségkutatót, Veszprém természetesen az első koncert helyszínek között volt.
Nyilatkozataiban mindig igyekszik kihangsúlyozni Veszprémi mivoltát, és hogy mennyit jelent neki a város, és a régi barátok támogatása.

 

Ez az a ház
A nyugati régió után, nézzük meg mi újság keleten az országban zene terén. 1989-ben Lukács László vezetésével megalakult a Tankcsapda Debrecenben, a Tiszántúl legnagyobb és legjelentősebb városában. A cívisvárosiak egyik legfontosabb védjegyének és népszerűségük kulcsának a mára egyetlen alapító tagként megmaradt Lukács Laci egyedi dalszövegei számítanak.

 

A Főnix csarnok rendszeres vendéglátója az együttesnek, legnagyobb születésnapi koncertjeiket is itt tartották. A nyarat végigkoncertező és fesztiválózó zenekar aktuális, évadzáró nagybulija is ott lesz, december 29-én.
A rockegyüttes frontembere híres Loki meccsre járó, így nem meglepő, hogy a debreceni focicsapat indulóját is ők éneklik.

 

„Egy őrületes Főnix csarnokos koncert hangulata”

 

Az előzőekben ismertetett zenakarok mindegyikére jellemző, hogy ha saját városukban lépnek fel, teltházas előadásaik elsöprő sikert aratnak, és talán az sem véletlen, hogy a legtöbb koncertfelvételt és DVD-t a hazai koncertjeik inspirálják.


Dalok amiben már a cím is egy várost „márkáz”
A következő néhány dal azért került fel a listára, mert az egyes városok kapcsán, a legtöbb embernek ezek a dallamok jutnak rögtön az eszébe. A dalok kapcsán helyszínek, élmények, emlékezetes nyarak elevenednek meg, vagy épp az Anna-bál. (Az Anna-bál olyan bál („táncvigalom”), amelyet hagyományosan Anna napján, július 26. szoktak rendezni magyarországi fürdőhelyeken. Az esemény egyben a fürdőévad első szakaszának végét jelenti. A szokás Balatonfüredről terjedt el, bált rendezni ezen a néven csak a város önkormányzatának engedélyével lehet.


Földvár felé féluton, A füredi Anna-bálon, Eger városa, papok városa

Mindezek után megállapíthatjuk, hogy a zene jól tükrözi az ország energiáját, életstílusát, rugalmasságát, új eszmék előtti nyitottságát, és ambícióit. Imázsformáló szerepe felbecsülhetetlen, hatékonyságát pedig az emberi érzelmekre gyakorolt hatása teszi vitathatatlanná.

 

Faltusz Viktória

Források:

www.edda.hu/fooldal/
hu.wikipedia.org/wiki/TNT_%28egy%C3%BCttes%29
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/54767/fekete-david/jarok-egy-uton-zeneszoveg.html
www.zeneszoveg.hu/egyuttes/89/lord-dalszovegei.html
www.zeneszoveg.hu/egyuttes/56/tankcsapda-dalszovegei.html
www.zeneszoveg.hu/egyuttes/3106/vastag-csaba-dalszovegei.html
hu.wikipedia.org/wiki/Anna-b%C3%A1l

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr603319661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása