Star Wars rajongók Mekkája – Tatauoine

Írta: Márkagyár 2011.05.24. 09:03
Ha a városod poros, kopár, a klímája forró és kissé szeles, szinte kimondhatatlan névvel rendelkezik, hogyan fognál hozzá a márkázásához?  Hogyan tudod olyan sikeressé tenni, hogy évente több ezren jöjjenek el a városodba és álljanak bámulva, meghatódva a település egy-egy épületénél, mintha csak Michael Angelo – Sixtus- kápolna mennyezetfreskóját látnák maguk előtt? A válasz egyszerű: barátkozz Hollywood-i rendezőkkel, akik elvégzik helyetted a mítoszteremtést!
 
 
 Tatooine – bolygó a Star Wars-ból 
 
Ugyan Tunézia a legkisebb észak-afrikai ország, de aki járt már ott, úgy emlékszik a vidékre, mint egy mesebeli környezetre, egy álomra. A táj annyira magával ragadja az emberek fantáziáját, hogy szinte nem is hisznek a szemüknek. Sokan csak a földrajzi könyvekben találkoztak vöröses árnyalatú homokdűnékkel és ennyire kopár talajjal. Mintha a Marson járnánk vagy legalábbis egy távoli bolygón.
Emiatt és tengerpartja okán turisták sokasága látogatja Tunéziát, teszik ezt a túlzásokra hajlamos időjárás ellenére. Óriási élmény megtapasztalni a nap és a szél erejét, és egy kiadós séta után a vizet is finomabbnak fogjuk érzékelni.
A kopárságában egzotikus vidék nemcsak az utazókat, de a legnagyobb alkotókat is megihlette.
 
George Lucas, ahogy a dél tunéziai semmi közepén állt, gondolataiban a kopárság egyszerre űrbéli bolygóvá változott. A forgatókönyv papírjairól így elevenedett meg a Tatooine – bolygó. Lucas úgy gondolta, keresve sem talál ennél megfelelőbb forgatási helyszint. Több évvel a film megjelenése és abszolút sikere után mi is nyugodtan állíthatjuk nagyon jól döntött. 
 
 
Tatauoine városka, makettekkel kiegészítve, készen a Csillagok Háborúja forgatásra.
 
A város sikeréhez adott volt minden, egy elismert rendező, aki ott forgatta le a világ egyik leghíresebb, legsikeresebb trilógiáját. Ez már fél siker, hiszen a turisták, és rajongók kíváncsiak, minden olyan részletre, amely nem számítógépek és műtermek mélyén készültek, hanem valódi megfogható helyszíneken. Na de milyen is pontosan Tatooine világa. 
 
400 éve változatlan formában készülnek a jellegzetes barlanglakások. A földalatti lakások, vagy más néven trogloditok 3-5 méter mélyen találhatók a homokkő talaj belsejében. Nem véletlen a kialakítás, hiszen itt a sivatagban a 45-50 fokos hőség állandó és ezek a földbevájt kis otthonok tartják a 20-22 fokos klímát, ami elengedhetetlen itt a mindennapok eltöltéséhez. 
A helyiségek egy központi udvarról nyílnak. A mélyben földalatti folyósokkal vannak összekapcsolva a különböző részek. Ezzel igazi komplexumot képeznek. A város a filmforgatásig teljesen ismeretlen volt a nagyközönség számára. Ám amint a Star Wars elkészült és befutott, Matmata házai kiléptek az ismeretlenség világából és egy teljesen új hírhedt életet kezdtek élni. Hajnalonként turista tömegek keresik fel a várost. Luke Skywalker filmbéli otthona, ma Hotelként üzemel (Hotel Sidi Driss) néven. Az itt dolgozók némi ellenszolgáltatás (pénz) fejében szívesen mesélnek történeteket a kíváncsi turistáknak, utazóknak. 
 
Hotel Sidi Driss – Skywalker filmbéli otthon, ami ma hotelként üzemel 
 
Remek gondolat, hogy Skywalker otthona üzemeljen hotelként, mert ezzel még több turistát lehet idecsalogatni. Ilyen mostoha természeti adottságokkal rendelkező vidéken a jó ötletek kincset érnek. Ez a márkázázás szempontjából is kiváló ötlet lehetővé teszi, hogy az idelátogató úgy érezze, mintha részesévé válna a nagy „sztorinak”, szinte belebújhat a Star Wars világába. 
Néhány forgatási jelenet erejéig helyszínül szolgált a Chebika oázis és környéke. Tulajdonképp egy romváros, amit a hegyekből lezúdult víztömeg semmisített meg. A Szaharában egyedülálló vízesés is itt található, ami még különlegessé teszi. Mivel itt állandó jelleggel süt a nap ezért régen a „Nap kastélyának” is nevezték. A film rajongói szerint, ahogy a Tatooine bolygó nevét a valóban létező Tataouine település inspirálta, addig Chebika nem másnak, mint Csubakkának kölcsönözte nevét. 
 
Chebika oázis 
 
Nem mehetünk el szó nélkül a Sidi Bouhlel hasadék mellett sem, amit ma már a Star Wars kanyonként is emlegetnek az utazók. Sok millió évvel ezelőtt ezt a csodálatos tájat még tenger borította, majd folyóvá csökkenve vájta ki ezt a kanyont. Ma már csak egy kis forrás emlékezteti az utókort a néhai tengerre. A kanyon szépségét 1970-ben fedezték fel a filmesek és, azóta a Star Wars filmen kívül számos jelenetet forgattak itt. 
 
Sidi Bouhlel-kanyon 
 
Rengeteg gyönyörű tájon zajlott a fim forgatása, mégis a leghíresebb és leglátogatottabb helyszín a Tatouine városa. Az itt élők ugyanúgy profitálnak a filmből, mint Bran vára a Drakula, Vulcano városapedig a Start Trek legendából. 
A helyieknek együtt kell azzal élni, hogy mindig lesz majd érdeklődő, rajongó, aki kíváncsi lesz a városra.
Az túlélés ott élők túlélési képességét mutatja, hogy olyan kirándulásokat állítottak össze, ahol teve háton körbe vezetik a turistákat a főbb forgatási helyszíneken, miközben egy kis rádióról szól a filmzene. Majd este megpihenhetnek Skywalker otthonában.
Reggel pedig döntse el a rajongó, hogy a Tatooin bolygón vagy egy tunéziai kisvárosban ébredt...
 
 
Majer Renáta – Perlaky-Papp József
 
 

 

Szólj hozzá!

 
Hozzászólások: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr452928064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása