A STAR TREK idegen lényei elleptek egy kanadai városkát!

Írta: Márkagyár 2011.05.10. 09:57

1915-ben a Canadian Pacific vasúthálózat egyik földmérője választott nevet Kanadában egy városnak, amelyet Vulcannak kereszteltek el. Abban az időben senki sem gondolta volna, hogy a város a névválasztás miatt „idegen lényeknek ad otthont”. A világon nagy sikernek örvendő Star Trek sorozat megváltoztatta a városka életét...
 

A Federation Starship makettje


A földmérő szándéka hasonlóan nemes volt, mint a későbbi sci-fi rajongóké, akik képesek bármi áron megvédeni és szembeszállni azokkal a „laikusokkal” , akik szerint Dr Spock csak egy ügyesen kitalált képzeletbeli karakter, a Vulcan bolygó (amely Dr. Spock hazája, városuk véletlen névrokona) nem biztos, hogy létezik, illetve az USS Enterprise csupán egy csodálatos makett.
1915-ben a város azért kapta a Vulcan nevet, mert a hely emlékeztette őt a római mitológia isteneire, ezért a tűz istenének, Vulcannak nevét választotta. Természetesen fogalma sem volt arról, hogy ez a későbbi generációnak mennyire kedvezni fog és milyen mértékű átalakulás és városképváltás megy majd végbe.

Menjünk vissza egy kicsit az időben, 1966-ot írunk és egy új TV sorozat debütál az NBC TV csatornán, az Egyesült Államokban. A sorozat címe: Star Trek.  Az albertai vulcaniak hamar felfedezték, hogy egy teljes ikerbolygóval rendelkeznek. Hiszen a Star Trekben főszerepe van egy Vulcan nevű bolygónak. Ők automatikusan adtak egy lehetőséget és kihasználták a helyzet nyújtotta adottságokat. Nagyon hamar jó néhány Star Trek témájú vonatkozása lett a városnak, és a rajongók valóságos zarándok helyként tekintettek és tekintenek a mai napig a Vulcan kanadai településre. Természetesen nem a névrokonság hozza ide a rajongókat és kíváncsiskodókat, ahogy ez a következő videóban kiderül...


 


Vulcan lakosai nagyon is jól érzik a marketinget és városmárkázás lényegét. A hatvanas évek sikerei után, úgy gondolták az itt élők, hogy fenn tartják a város és a Star Trek közötti furcsa véletlen által létrehozott kapcsolatot. A vendéglátás itt hosszú múltra tekint vissza így az idelátogatókat szívesen fogadják a kicsivel több, mint ezerfős városban. Ami még különlegessé teszi az amúgy is földöntúli helyszint, hogy gyakoribb idegen nyelvezetet hallani és olvasni, mint az „emberit” ugyanis itt a többen beszélnek vulcani nyelven, mint angolul.

A Federation Starship makett a város egyik leglényegesebb központi elme. Azok, aki látták többségben azt javasolják mindenkinek, hogy messziről nézzék meg, mert nem teljesen pontos másolata az eredetinek, de a város lakói így is nagyon büszkék rá. Nem csoda hiszen a közelben nincs más számukra, amivel büszkélkedhetnek, mindent a Star Trek-re alapoztak.

A híres ujjtartás és a hegyes fülek, amit Vulcan lakói is használnak.


A boltokban, az eladók vulcani élőlényre emlékeztető hegyes fület hordanak, és természetesen a sorozatban látható ruhát viselik. Minden mennyiségben lehetőség van vásárolni és fényképezkedni, még egy szimulátor segítségével egy pár percre elröpítenek az űrbe és végig vezényelhet akárki, mint hídparancsnok egy csatát az Űrben. Vulcan város ötösre vizsgázott, hiszen merészen belevágott az űrmárkázásba. 






Majer Renáta
(Forrás: wikipedia.hu, travelline.hu)
 

Szólj hozzá!

 
Hozzászólások: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://markagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr162892470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása